piątek, 16 grudnia 2016

Chlebek piwny z rodzynkami

Składniki:
- 345g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu
- 335ml ciemnego piwa
- 150g rodzynek

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i rodzynkami. Następnie dodajmy piwo i miód, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
2. Średnią keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnie.
3. Chlebek pieczemy ok. 45 min. w 190 stopniach, gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchnia-marty

2 komentarze:

Amatorka domowej kuchni pisze...

Domowy chleb i własna konfitura to idealne zestawienie na śniadanie : ) Już zdążyłam się przekonać, że piwo to świetny dodatek do pieczywa. Taki chleb wychodzi miękki i wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz i bardzo przyjemny w smaku. Samo ciasto jest ekspresowe w wykonaniu, nie musi wyrastać i zawsze pięknie wychodzi. W tym przepisie poda mi się też dodatek miodu, cynamonu i rodzynek, lubię takie chlebki na słodko : ) Pozdrawiam

Malowana Słońcem pisze...

Z pewnością spróbuję. Może jutro. :)
W Szwecji mają świąteczny chleb. Taki niby tostowy ale na słodko bo właśnie z rodzynkami. Ciemny. I o ile ich pieczywa nie lubię o tyle ten świąteczny smakuje mi bardzo. :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi