piątek, 25 listopada 2016
Ukraiński Napoleon
Składniki:
*na ciasto
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 łyżeczka sody
- 18 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na krem
- 1 litr mleka
- 300g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Mleko mieszamy z miodem, cukrem, masłem i jajkiem, zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i kakao, wyrabiamy ręką ciasto i dzielimy je na 8 równych części (powinniśmy kilka minut odczekać aż ciasto przestygnie).
2. Każdą część ciasta rozwałkowujemy (można podsypać odrobiną mąki), wycinamy okręgi o średnicy co najmniej 24 cm i pieczemy każdy blat ok. 10 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu również pieczemy skrawki pozostałe z wyciętego ciasta, ponieważ przydadzą nam się później.
3. Przygotowanie kremu zaczynamy od zmiksowania jajek z połową cukru, 1 szklanką mleka i mąką. Pozostałe mleko z cukrem wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy wcześniej zmiksowaną masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje, następnie lekko studzimy i łączymy z masłem.
4. Wystudzone blaty ciasta przekładamy gotowym kremem, wierzch posypujemy upieczonymi pokruszonymi skrawkami ciasta, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
*na ciasto
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 łyżeczka sody
- 18 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na krem
- 1 litr mleka
- 300g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Mleko mieszamy z miodem, cukrem, masłem i jajkiem, zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i kakao, wyrabiamy ręką ciasto i dzielimy je na 8 równych części (powinniśmy kilka minut odczekać aż ciasto przestygnie).
2. Każdą część ciasta rozwałkowujemy (można podsypać odrobiną mąki), wycinamy okręgi o średnicy co najmniej 24 cm i pieczemy każdy blat ok. 10 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu również pieczemy skrawki pozostałe z wyciętego ciasta, ponieważ przydadzą nam się później.
3. Przygotowanie kremu zaczynamy od zmiksowania jajek z połową cukru, 1 szklanką mleka i mąką. Pozostałe mleko z cukrem wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy wcześniej zmiksowaną masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje, następnie lekko studzimy i łączymy z masłem.
4. Wystudzone blaty ciasta przekładamy gotowym kremem, wierzch posypujemy upieczonymi pokruszonymi skrawkami ciasta, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
hmmm ciekawy przepis!
Pycha, polecam
Prześlij komentarz