środa, 23 listopada 2016

Warkocze z polędwiczek z miodem i orzechami

Składniki:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 30g masła
- 2 łyżki oleju
- 50g pokrojonych orzechów włoskich
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta chili
- sos sojowy

Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca), by powstał płaski płat mięsa, następnie kroimy na 3 paski i zawijamy dwa warkocze, końcówki wiążemy nitką lub przekłuwamy wykałaczką. 
2.Mięso oprószamy mąką, solą, pieprzem i rozmarynem. Później warkocze obsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy orzechy, miód, chili, sok z cytryny, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotową marynatą polewamy mięso i zapiekamy całość ok. 10 min. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi