piątek, 2 grudnia 2016

Rolada z kurczaka nadziewana kaszą

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- garść posiekanej suszonej moreli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 małe jajko

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, następnie mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekaną pietruszką, morelami, migdałami, sokiem z cytryny i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filet z kurczaka cienko rozbijamy, przekładamy go na folię aluminiową, mięso smarujemy farszem z kaszy, zawijamy ciasno roladę tak by cała była owinięta folią. Roladę chowamy do lodówki na min. 2 godz.
3. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotową roladę wyciągamy z pieca i pozostawiamy chwilę, by mięso odpoczęło. Następnie zdejmujemy folię i kroimy w plasterki. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.

























0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne