niedziela, 31 lipca 2016

Gofry drożdżowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 12g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- kilka kropli dowolnego aromatu

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka oraz z dodatkiem cukru, odstawiamy do napuszenia.
2. W misce mieszamy mąkę z solą, masłem, pozostałym mlekiem, aromatem, jajkami oraz z drożdżowym rozczynem. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
3. Po tym czasie gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, gotowe lekko studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:wypiekibeaty



















































0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi