niedziela, 31 lipca 2016
Gofry drożdżowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 12g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- kilka kropli dowolnego aromatu
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka oraz z dodatkiem cukru, odstawiamy do napuszenia.
2. W misce mieszamy mąkę z solą, masłem, pozostałym mlekiem, aromatem, jajkami oraz z drożdżowym rozczynem. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
3. Po tym czasie gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, gotowe lekko studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:wypiekibeaty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 8 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 12g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- kilka kropli dowolnego aromatu
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka oraz z dodatkiem cukru, odstawiamy do napuszenia.
2. W misce mieszamy mąkę z solą, masłem, pozostałym mlekiem, aromatem, jajkami oraz z drożdżowym rozczynem. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
3. Po tym czasie gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, gotowe lekko studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:wypiekibeaty
Etykiety:
Gofry
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz