czwartek, 21 kwietnia 2016

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 180g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 100g posiekanych orzechów lub migdałów
*na kruszonkę
- 80g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.
2. Jajka miksujemy z cukrem, aromatem migdałowym i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy orzechy i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Inspiracja:malacukierenka

2 komentarze:

naszlakusmaku pisze...

wypieki z jakbłakmi są najlepsze! :) pysznie wygląda :)

Natalie pisze...

Przepis zapisany i na pewno do zrobienia! Wygląda pysznie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne