czwartek, 10 marca 2016

Gofry z mascarpone

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 125g serca mascarpone
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
2. Żółtka miksujemy z mascarpone i cukrem, następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wlewamy olej i miksujemy na gładkie ciasto.
3. Na samym końcu delikatnie mieszamy ciasto z ubitymi białkami.
4. Na dobrze rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry na złoto. Jeżeli chcemy uzyskać je bardziej chrupiące to studzimy je na kratce z piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:wypiekibeaty

4 komentarze:

Ewa W pisze...

uwielbiam gofry,niestety nie mam gofrownicy ...może z czasem się dorobię :)

Lady laura. pisze...

Cudowne,wolę takie niż te w kawałeczkach ,bez brzegów ...

Teresa S pisze...

witam takich jeszcze nie jadłam zapraszm na moj blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

Farciara pisze...

Ciekawe gofry i pyszne w smaku

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi