wtorek, 8 marca 2016

Ryba w sosie groszkowo-oliwkowym

Składniki:
- 2 filety lub polędwiczki z dorsza, mintaja
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
- ok. 150ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100ml białego wina
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy. Dolewamy wino, solimy, wkładamy rybę i gotujemy ok. 5-8 min, aż będzie miękka. Gotową wyciągamy z wody.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy odsączony groszek i oliwki, chwilę smażymy. Na końcu mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy sos groszkowo-oliwkowy oraz ugotowaną rybę.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi