sobota, 12 marca 2016

Dynia faszerowana komosą ryżową

Składniki:
- 2 średnie dynie butternut
- 1 cebula
- kawałek korzenia selera
- 100g komosy ryżowej
- 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1-2 garści rukoli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Dynie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy pestki, a górną część dyni nacinamy głęboko na krzyż. Wnętrze każdej połówki dyni smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.
2. Seler obieramy, kroimy w kostkę, a cebulę w ósemki, warzywa wsypujemy do miski i mieszamy z łyżką oliwy.
3. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy przygotowane dynie oraz pokrojone warzywa i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 30 min., aż wszystkie składniki zmiękną.
4. Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
5. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Miąższ z dyni wydrążamy, by powstało miejsce na farsz. W misce mieszamy komosę ryżową z upieczoną cebulą i selerem oraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, rukolą i z miąższem, który wydrążyliśmy z dyni. Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych dyni.
Inspiracja:bezokruszka

1 komentarze:

Natalie pisze...

Brzmi kusząco! Uwielbiam dynię :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi