sobota, 30 stycznia 2016
Kanadyjska szarlotka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 80g masła
- 4 małe jabłka
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce mieszamy mąki z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, cukier i wyrabiamy rękami, by powstała kruszonka. Następnie dodajemy jajka lekko ubite z mlekiem, wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 80g masła
- 4 małe jabłka
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce mieszamy mąki z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, cukier i wyrabiamy rękami, by powstała kruszonka. Następnie dodajemy jajka lekko ubite z mlekiem, wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz