sobota, 30 stycznia 2016

Kanadyjska szarlotka

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 80g masła
- 4 małe jabłka

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce mieszamy mąki z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, cukier i wyrabiamy rękami, by powstała kruszonka. Następnie dodajemy jajka lekko ubite z mlekiem, wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi