poniedziałek, 1 lutego 2016

Makaron z bakłażanem

Składniki:
- 1 bakłażan
- ok. 100g sera ricotta
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- 2 porcje makaronu
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, wszystko podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy pomidory. Smażymy kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje, wsypujemy posiekaną bazylię, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Bakłażana kroimy wzdłuż, obsypujemy go solą i odstawiamy na kilka minut, później płuczemy go pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę.
4. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i bakłażana, gdy zmięknie dodajemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
5. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wykładamy na talerze, na wierzchu posypujemy kawałkami ricotty i świeżą bazylią.

1 komentarze:

*Nataleczka* pisze...

I tak proste i pyszne.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi