czwartek, 28 stycznia 2016

Marokańska zupa z kalafiorem i kaszą jaglaną

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta mielonej kolendry
- chili
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
1. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a kalafiora dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku na maśle podsmażamy paprykę, następnie dodajemy czosnek i kalafiora. Po kilku minutach dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem.
3. Kaszę płuczemy, później wrzucamy ją do zupy i gotujemy do miękkości, ok. 20 min. Po tym czasie, część warzyw wyciągamy z zupy, a pozostałe składniki miksujemy na krem.
4. Zupę ponownie zagotowujemy, przyprawiamy ją jeszcze do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, do każdej wkładamy odłożone warzywa, posypujemy natką pietruszki i orzechami.
Inspiracja:plateofjoy

1 komentarze:

Olka pisze...

Cudownie aromatyczna.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi