środa, 28 października 2015
Jabłecznik stracciatella
Składniki:
*na ciasto
- 70g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 170g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę jabłkową
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
*na masę śmietanową
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 500ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
*galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
*do dekoracji
- bita śmietana
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia margaryny i masła z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz jajko. Do masy wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy mikserem na gładko. Dość gęste ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, do uzyskania jasnego złotego koloru. Ciasto studzimy w formie.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, następnie podsmażamy przez kilka minut na maśle, później wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy je na wystudzone ciasto (wcześniej ściągamy papier do pieczenia) i wkładamy do lodówki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej jogurt utarty z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Do masy śmietanowej wsypujemy pokrojoną na drobno czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stężałe jabłka i wkładamy do lodówki.
4. Sok pomarańczowy zagotowujemy, ściągamy z palnika, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka nam lekko stężeje wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Inspiracja:cafeamaretto
*na ciasto
- 70g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 170g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę jabłkową
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
*na masę śmietanową
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 500ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
*galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
*do dekoracji
- bita śmietana
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia margaryny i masła z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz jajko. Do masy wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy mikserem na gładko. Dość gęste ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, do uzyskania jasnego złotego koloru. Ciasto studzimy w formie.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, następnie podsmażamy przez kilka minut na maśle, później wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy je na wystudzone ciasto (wcześniej ściągamy papier do pieczenia) i wkładamy do lodówki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej jogurt utarty z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Do masy śmietanowej wsypujemy pokrojoną na drobno czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stężałe jabłka i wkładamy do lodówki.
4. Sok pomarańczowy zagotowujemy, ściągamy z palnika, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka nam lekko stężeje wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Inspiracja:cafeamaretto
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
uwielbiam !
Prześlij komentarz