piątek, 2 października 2015

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- 200g cukinii obranej i startej na drobnych oczkach

Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, studzimy. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.
2. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, ekstrakt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
3. Na końcu mieszamy z rozpuszczoną czekoladą oraz z startą i dokładnie odciśniętą cukinią.
4. Ciasto przelewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe studzimy, można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:smakolykibereniki

2 komentarze:

Olga Pi pisze...

Wygląda na bardzo delikatne i puszyste, mniam:)

Maja Wierzbicka pisze...

wygląda cudownie!
zapraszam do mnie :)
http://rategazelle.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi