niedziela, 4 października 2015

Kurczak w kapuście z jabłkami

Składniki:
- 600g filetu z kurczaka
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 300g kiszonej kapusty
- 150 ml śmietany 30%
- chili
- świeża kolendra
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na kilka minut, następnie smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka o grubym dnie.
2. Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę oraz pokrojone pieczarki i przekładamy do mięsa. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna można przepłukać ją gorącą wodą.
3. Zawartość garnka zalewamy śmietaną, wstawiamy na palnik, przyprawiamy curry, solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną kolendrę, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, gdy się lekko skarmelizuje dodajemy jabłka oraz sok z cytryny, smażymy aż zmiękną.
5. Gotowego kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną i skarmelizowanymi jabłkami.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi