środa, 30 września 2015

Bułki dyniowe

Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 500g mąki pszennej
- 25 dag puree z dyni***
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże lekko się napuszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone masło oraz puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i odstawiamy na 1 godz., by ciasto podrosło.
3. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy małe bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min., żeby trochę urosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min., aż się zrumienią i wyrosną.

***Aby przygotować puree obieramy i oczyszczamy dynię, gotujemy do miękkości na parze, następnie miksujemy ją na gładką masę.

2 komentarze:

Gabriela Borowiec pisze...

bardzo ciekawy przepis :)

gin pisze...

Cudnie żółciutkie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi