niedziela, 23 sierpnia 2015

Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 100g masła
- 300ml mleka
- 130g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- ok. 600g owoców (np. czereśnie, borówki, porzeczki)
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao i solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz wlewamy 100ml letniego mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. W ganku masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Czekolady drobno siekamy.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy jajka, cukier, mleko z masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca

 
 

5 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

wygląda naprawdę smakowicie :)

zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

Natalie pisze...

Czekoladowe drożdżowe? O takim nie słyszałam! Genialne i na pewno pyszne :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Olga Pi pisze...

Drożdżowe wymiatają;)

Martha pisze...

Genialny pomysł! :)
Ciasto wyszło koncertowo! *.*

gin pisze...

Bajeczne :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi