wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa kurkowa z makaronem

Składniki:
- ok. 200g kurek
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- koperek
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- makaron

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pietruszkę, seler marchewki, por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę wody).
4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetna konsystencja tej zupy!

naleśniki pisze...

Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi