piątek, 21 sierpnia 2015

Risotto z pomidorami i kurkami

Składniki:
- ok. 150g ryżu do risotto
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 świeży pomidor
- ok. 150g kurek
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szklanki warzywnego bulionu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy kilka minut. Później wsypujemy ryż i wlewamy 1 szklankę bulionu.
2. Do risotto dodajemy pokrojone suszone pomidory, wlewamy stopniowo pozostały bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
3. Na końcu wrzucamy pokrojonego pomidora, bazylie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie odstawiamy na 3 minuty, następnie wykładamy na talerze.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi