środa, 19 sierpnia 2015

Kurczak w musie z bobu

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2kg bobu
- 1/3 szklanki śmietany słodkiej 18%
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
2. Bób gotujemy w osolonej wodzie (uważać by go nie rozgotować), gotowy odcedzamy i obieramy ze skórki. 1/4 bobu odkładamy na bok, pozostały miksujemy na gładko ze śmietaną, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, następnie dodajemy mus z bobu, mieszamy, pozostawiamy na palniku jeszcze przez chwilę (jeśli danie jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody). Przed podaniem mieszamy z odłożonym bobem, posypujemy natką pietruszki. Do kurczaka doskonale pasuje makaron, czy ryż.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi