poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Chleb z ricottą i koperkiem

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250g sera typu ricotta
- 1 jajko
- 100g miękkiego masła
- 25g cukru+1 łyżeczka
- 1,5 łyżeczki soli
- 120g wody
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej do smarowania

Sposób przygotowania:
1. W garnuszku mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy ricottę, jajko, drożdże, wodę oraz masło pokrojone w kostkę, ciasto dokładnie wyrabiamy ręką przez kilka minut.
3. Do ciasta dodajemy koperek, zagniatamy, aż zostanie równomiernie rozłożony, formujemy kulkę.
4. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do średniej keksówki lub kwadratowej formy, ciasto smarujemy olejem i odstawiamy na 30 min., by trochę podrosło. Po tym czasie nacinamy chleb krzyżem.
6. Do piekarnika wkładamy naczynię z wodą i nagrzewamy go do 200 stopni. Następnie wyciągamy naczynie i wkładamy formę z ciastem. Pieczemy ok. 45min., gotowy wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Inspiracja: delicioustitbits

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi