niedziela, 7 czerwca 2015

Pomarańczowe lody z melisą (bez maszynki)

Składniki:
- 300ml śmietany 36%
- 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
- 100g cukru
- 1 łyżka letniej wody
- 2 pomarańcze
- 2 garści listków melisy

Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze filetujemy, tak by otrzymać sam miąższ, bez skóry i błonek, następnie drobno kroimy i pozostawiamy na sitku, by ociekły.
2. Melisę bardzo drobno siekamy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno.
4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając połowę cukru.
5. Żółtka ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem i z 1 łyżką wody.
6. Do żółtek stopniowo dodajemy białka, później śmietanę. Na końcu mieszamy z melisą i pomarańczami.
7. Masę przekładamy do zamykanego pudełka i mrozimy kilka godzin.
Inspiracja:poracoszjesc

2 komentarze:

madziatestuje pisze...

Ale mi narobiłaś smaka <3

Cukry Proste pisze...

Lubię pić melisę z pomarańczą, więc te lody chyba też by mi posmakowały;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne