wtorek, 9 czerwca 2015

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem

Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ok. 50g boczku
- 1 mała cebula
- ok. 50g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.
2. Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.
3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek, pokruszony ser i lekko ubitą śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Ugotowany makaron mieszamy ze śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.
Inspiracja:kwestiasmaku

2 komentarze:

www.natalia-i-jej-świat.pl pisze...

Bardzo apetycznie wygląda :)

Unknown pisze...

http://kogobooks.pl/8182

NOWOŚĆ
NOWOŚĆ
Na zamówienie
3,368,278
Videoprzepis
Zaglądam na...
FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne