wtorek, 9 czerwca 2015

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem

Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ok. 50g boczku
- 1 mała cebula
- ok. 50g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.
2. Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.
3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek, pokruszony ser i lekko ubitą śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Ugotowany makaron mieszamy ze śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.
Inspiracja:kwestiasmaku

2 komentarze:

*Nataleczka* pisze...

Bardzo apetycznie wygląda :)

Halina Tkaczyk pisze...

http://kogobooks.pl/8182

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi