wtorek, 9 czerwca 2015
Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ok. 50g boczku
- 1 mała cebula
- ok. 50g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.
2. Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.
3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek, pokruszony ser i lekko ubitą śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Ugotowany makaron mieszamy ze śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ok. 50g boczku
- 1 mała cebula
- ok. 50g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.
2. Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.
3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek, pokruszony ser i lekko ubitą śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Ugotowany makaron mieszamy ze śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.
Inspiracja:kwestiasmaku
Etykiety:
Makarony
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map9 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Bardzo apetycznie wygląda :)
http://kogobooks.pl/8182
Prześlij komentarz