czwartek, 25 czerwca 2015

Placek daktylowy

Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 75g cukru
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i rozcieramy opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Następnie dodajemy pokrojone daktyle, rozkłócone jajka, rozgniecione banany, miód i starannie mieszamy (ciasto jest dosyć gęste).
3. Ciasto przekładamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 1 godz., aż ciasto będzie złociste i upieczone (do suchego patyczka).

1 komentarze:

Natalie pisze...

Daktyle musiałby dać cudownego, słodkiego smaku :) Pycha!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne