sobota, 6 grudnia 2014

Pierniki dyniowe

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 150g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka pure z dyni***
*dodatkowo
- cukier puder
- śmietana kremówka

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy pure z dyni i jajko. Następnie łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy (jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki).
2. Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min. Gotowe studzimy na kratce. Następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany, posypujemy kolorowymi ozdóbkami.
***Dynie na pure obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja: ile-smaku

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

dyniowe biorę w ciemno! :)

Justyna Żak pisze...

ale fajny pomysł na pierniki:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi