poniedziałek, 8 grudnia 2014

Babeczki z morwą i białą czekoladą

Składniki:
- 1 jajko
- 50g miękkiego masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180g mąki pszennej
- 80g + do dekoracji suszonej morwy
- 50ml mleka
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem, po chwili wbijamy jajko, dalej miksując dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto jest jednolite (dosyć gęste) wrzucamy morwę oprószoną mąką, delikatnie mieszamy.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15-20 min, (do suchego patyczka). Gotowe studzimy na kratce.
3. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany, studzimy, by zgęstniała.
4. Przestudzone babeczki smarujemy białą czekoladą, ozdabiamy suszoną morwą i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Inspiracja: muffinkowyfetysh


3 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

wygląda pysznie :) a suszona morwa ma niepowtarzalny smak :)

Antenka pisze...

znakomite! wsuwałabym je aż by mi się uszy trzęsły;)

Koko pisze...

śliczna! nigdy nie widziałam żadnego przepisu z morwą, ciekawe gdzie można ją kupić...

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi