piątek, 12 grudnia 2014

Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 100g czerwonego ryżu
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
- gęsta kwaśna śmietana do podania
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy ryż, wlewamy wino i smażymy do momentu jego odparowania. Później wrzucamy pomidory, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości ryżu.
2. Pod koniec wsypujemy świeżą bazylię, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeżeli pomidory są kwaśne można dodać odrobinę cukru).
3. Gotową zupę nalewamy na talerze, kładziemy po łyżce śmietany i kilka listków bazylii.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi