czwartek, 4 grudnia 2014

Piwny deser

Składniki:
*dolna warstwa
- 1/2 litra Piwa Książęce Chlebowo Miodowe
- 6 goździków
- 4 łyżeczki żelatyny
- kawałek korzenia imbiru
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
*górna warstwa
- 5 łyżeczek cukru
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- opcjonalnie kilka kropli rumu

Sposób przygotowania:
1. Piwo zagotowujemy z cukrem, goździkami, imbirem i z sokiem z cytryny. Gdy przestanie się pienić, przelewamy przez sito. Następnie dokładnie mieszamy z żelatyną, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szklanek, studzimy, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, pod koniec dodając rum. Śmietanę ubijamy na sztywno, gotową łączymy z żółtkami. Śmietanową masę wykładamy na piwną galaretkę i gotowe!

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

haha ale fajny pomysł:)

Antenka pisze...

gdy jadłam go po raz pierwszy dałam się nieźle wkręcić;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi