środa, 26 listopada 2014

Sernik dyniowy z orzechami

Składniki:
*na spód
- 1 żółtko
- 65g mąki pszennej
- 30g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 35g masła
*na masę serową
- 250g puree z dyni***
- 500g twarogu mielonego
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na wierzch orzechowy
- 80g orzechów włoskich
- 50g cukru
- 35g masła
- 60ml śmietany 30%
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski, szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i chłodzimy ok. 1 godz. w lodówce.
2. Tortownicę o średnicy ok. 18cm smarujemy tłuszczem, dno wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 min., w 180 stopniach, po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.
3. Twaróg miksujemy z cukrem i mąką, stopniowo dodajemy jajka, następnie puree z dyni, cynamon, gładką masę wykładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 70-80min., w 170 stopniach, aż środek nie będzie płynny.
4. Orzechy siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę, wsypujemy cynamon, orzechy i chwilę smażymy, aż masa lekko zgęstnieje. Całość wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 min. Po tym czasie sernik studzimy, następnie chowamy na kilka godzin do lodówki.
*** Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja:smakolykibereniki


3 komentarze:

Justyna Żak pisze...

jaki pyszny wierzch całość na pewno równie smaczna:)

Magdalena Kuchaja pisze...

dyniowe słodkości to coś dla mnie! prezentuje się obłędnie! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie- http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

gin pisze...

Boski :) Pyszny musiał być :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi