piątek, 28 listopada 2014

Krem z dyni z pieczonymi jabłkami i migdałami

Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- oliwa
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 4 daktyle
- kora cynamonu
- ok. 2-3 szklanek wywaru warzywnego
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- odrobina curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pokrojonych migdałów
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą, następnie posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika, na ok. 20 min. w 180 stopniach, studzimy z uchylonymi drzwiczkami. Później delikatnie podważając nożem ściągamy na talerz talarki jabłek.
2. W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię, korę cynamonu, starty imbir, pokrojone daktyle. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, wyciągamy korę i miksujemy na gładki krem.
3. Ponownie wstawiamy na palnik, przyprawiamy kurkumą, curry, kolendrą, gałką muszkatołową, oraz solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
4. Gotową zupę nalewamy na talerze, kładziemy po kilka plasterków pieczonego jabłka, posypujemy pestkami dyni i migdałami.

1 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

konsystencja cudowna!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi