poniedziałek, 24 listopada 2014

Risotto z dynią i jabłkiem

Składniki:
- 100g ryżu do risotto
- 1 małe jabłko
- ok. 600ml bulionu warzywnego
- 40g sera cheddar, ewentualnie mozzarelli
 -200g obranej dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- cynamon
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i jabłko. Wlewamy połowę bulionu, przyprawiamy cynamonem i tymiankiem, gotujemy, aż ryż wchłonie bulion (stopniowo dolewając), a warzywa staną się miękkie. Należy pamiętać, żeby często mieszać.
2. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z tartym serem, zestawiamy z palnika i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Wykładamy na talerze, można posypać świeżym tymiankiem.
Inspiracja: qchenne-inspiracje

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

ale smaczny pomysł:)

Magdalena Kuchaja pisze...

świetna propozycja, szczególnie dodatek jabłka!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi