wtorek, 13 maja 2014

Drożdżowy "zasypywany"

Składniki:
*na ciasto
- 5dag świeżych drożdży pokruszonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- niepełne 3 szklanki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce, np. jabłka, rabarbar

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy w kolejności jak wyżej, jedno na drugie, nie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.
2. Po tym czasie wszystko mieszamy, wykładamy na małą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, kładziemy dowolne owoce.
3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne