wtorek, 13 maja 2014
Drożdżowy "zasypywany"
Składniki:
*na ciasto
- 5dag świeżych drożdży pokruszonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- niepełne 3 szklanki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce, np. jabłka, rabarbar
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy w kolejności jak wyżej, jedno na drugie, nie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.
2. Po tym czasie wszystko mieszamy, wykładamy na małą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, kładziemy dowolne owoce.
3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
*na ciasto
- 5dag świeżych drożdży pokruszonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- niepełne 3 szklanki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce, np. jabłka, rabarbar
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy w kolejności jak wyżej, jedno na drugie, nie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.
2. Po tym czasie wszystko mieszamy, wykładamy na małą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, kładziemy dowolne owoce.
3. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz