niedziela, 11 maja 2014

Ciasto Shrek

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na I masę
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 900ml zielonego Pysia lub Kubusia
*na II masę
- 250ml śmietany 30%
- 1 galaretka zielona
*dodatkowo
- 2 galaretki zielone
- 3 paczki delicji

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu wrzucamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. (na złoty kolor). Gdy przestygnie zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do formy.
2. Budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak zamiast mleka zielonego pysia. Gorący wykładamy na upieczony biszkopt, układamy delicje i pozostawiamy do ostygnięcia masy.
3. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy wcześniej przygotowaną galaretkę, miksujemy. Masę wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki, by stężała.
4. Pozostałe dwie galaretki przygotowujemy w 0,5 litrze wody, gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na masę śmietanową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


3 komentarze:

z miłości do słodkości pisze...

Od dawna się do niego przymierzam:)) Pysznie się prezentuje!

Justyna Żak pisze...

rewelacja:) jedno z moich ulubionych ciast:D świetnie Ci wyszło:)

Kasia pisze...

Nigdy go nie jadłam, muszę wreszcie spróbować :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi