piątek, 9 maja 2014

Rybne roladki w sosie pomarańczowym

Składniki:
- 8 mrożonych filetów z soli
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 4 łyżki białego wina
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 mała cebula
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Rybę odmrażamy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, każdy filet kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdą roladkę zawijamy w taki sposób, że na jednym filecie układamy kilka listków bazylii, zawijamy a następnie owijamy drugim filetem i przekłuwamy wykałaczkami (jedna roladka składa się z dwóch połówek fileta).
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy sokiem pomarańczowym i winem, chwilę gotujemy, później przecieramy przez sitko. Do sosu dodajemy serek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do pomarańczowego sosu wkładamy rybne roladki i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min., do momentu aż ryba nie będzie surowa. Podajemy z ryżem.
Inspiracja: kwestiasmaku


4 komentarze:

Kulinarnie Niebanalnie pisze...

Ryba + sos pomarańczowy = duet idealny:). Fajny pomysł na lekkie rybne danie.

Justyna Żak pisze...

ciekawy pomysł na połączenie:)

Kasia pisze...

Bardzo zaciekawił mnie ten sos :)

Bakalland S.A. pisze...

Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi