piątek, 21 marca 2014

Zapiekanka Boeuf Strogonow

Składniki:
- 40dag mięsa wołowego, np. polędwicy
- 1 cebula
- 20dag pieczarek
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki startego żółtego sera (ja użyłam cheddar)
- sól i pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone mięso z błon kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę siekamy.
2. Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka, tak samo postępujemy z mięsem. Dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat, dusimy do miękkości mięsa, pod koniec łączymy z lekko roztrzepaną śmietaną, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
3. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy wcześniej przygotowane mięso z warzywami, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.


3 komentarze:

Kasia pisze...

O kurczę, wspaniała! Świetny pomysł na kolację z winem :)

Justyna Żak pisze...

świetny pomysł na pewno wykorzystam:)

Katarzyna Mujta pisze...

Szkoda, że przez ekran nie można choćby powąchać ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi