czwartek, 27 lutego 2014

Faworki

Składniki:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki rumu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 25g cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:
1. Żółtka, jajko miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy śmietanę, sól, rum, dalej miksujemy.
2. Do masy wsypujemy mąkę, wyrabiamy ręką ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i wykładamy na stolnicę. Następnie bierzemy wałek i bijemy ciasto przez 10 min., co chwilę je składając, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i ładnie wyrośnie.
3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty, środek każdego prostokąta nacinamy i przez otwór przekładamy jeden koniec prostokąta. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze:

Małgorzata Margaretka pisze...

Mniam :)

Justyna Żak pisze...

pysznie wyglądają:)

Koko pisze...

Od lat nie robiłam faworków, ostatni raz z mamą kiedyś kiedyś... ale w czwartek koleżanka przyniosła do pracy takie domowe, pyszne... ohh niebo w gębie :D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi