sobota, 1 marca 2014

Roladki wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki:
*na sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 8 plastrów boczku lub szynki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100g sera typu parmezan
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
2. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze boczku, posypujemy mieszanką pietruszki i czosnku oraz kładziemy kawałek sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.
4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub ryżem. 



2 komentarze:

Ewa K pisze...

wspaniały obiad, mmmm !

wenus-lifestyle pisze...

Idealny pomysł na obiad :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne