sobota, 1 marca 2014
Roladki wieprzowe w sosie pomidorowym
Składniki:
*na sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 8 plastrów boczku lub szynki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100g sera typu parmezan
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
2. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze boczku, posypujemy mieszanką pietruszki i czosnku oraz kładziemy kawałek sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.
4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.
*na sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 8 plastrów boczku lub szynki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100g sera typu parmezan
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
2. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze boczku, posypujemy mieszanką pietruszki i czosnku oraz kładziemy kawałek sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.
4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
wspaniały obiad, mmmm !
Idealny pomysł na obiad :)
Prześlij komentarz