środa, 22 stycznia 2014
Tort Schoko Bons
Składniki:
*na ciasto
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem biały
- 200g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
*na krem karmelowy
- 200g serca mascarpone
- 100g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 100g powideł śliwkowych
- 150g posiekanych orzechów włoskich lub migdały
- 1 opakowanie cukierków Schoko Bons
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Biszkopt kroimy na 3 krążki.
2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany, następnie łączymy ją z cukrem i serkiem, odstawiamy do lodówki.
3. Masę kajmakową miksujemy z serkiem i sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.
5. Ananasy kroimy w kostkę, a sokiem ponczujemy krążki biszkoptu.
6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi orzechami i pokrojonymi cukierkami Schoko Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja: słodkiecuda
*na ciasto
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem biały
- 200g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
*na krem karmelowy
- 200g serca mascarpone
- 100g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 100g powideł śliwkowych
- 150g posiekanych orzechów włoskich lub migdały
- 1 opakowanie cukierków Schoko Bons
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Biszkopt kroimy na 3 krążki.
2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany, następnie łączymy ją z cukrem i serkiem, odstawiamy do lodówki.
3. Masę kajmakową miksujemy z serkiem i sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.
5. Ananasy kroimy w kostkę, a sokiem ponczujemy krążki biszkoptu.
6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi orzechami i pokrojonymi cukierkami Schoko Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja: słodkiecuda
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
8 komentarze:
wygląda rewelacyjnie:)
Moje ulubione cukierki! Tort z nimi musi być przeboski! :)
Jaki boski, uwielbiam te cukierki :) Szkoda, że nie pokazałaś go w środku, ale na pewno prezentuje się równie pięknie i apetycznie :)
Uwielbiam połączenie kajmaku z mascarpone, takie słodkie i delikatne, a u Ciebie jeszcze tyle innych pysznych dodatków! Tort idealny :)
piękny torcik...
szkoda że nie jest w przekroju
Oj, jaki piękny!:)
zrobiłam, polecam...
Prześlij komentarz