sobota, 9 listopada 2013

Tort bananowy

Składniki:
*na ciasto
- 2 dojrzałe banany
- 2 roztrzepane jajka
- 170g brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżeczka startej skórki limonki
- 270g mąki pszennej
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 130g miękkiego masła
*na nadzienie
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 4 dojrzałe banany
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
*dodatkowo
- 200ml śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- posiekane orzechy do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Banany na ciasto miksujemy w blenderze.
2. Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka, gdy masa będzie gładka wkładamy banany, skórkę limonki, dalej miksując (jeśli masa się zważy to nie szkodzi).
3. Sodę zalewamy gorącą wodą, dodajemy do maślanej masy wraz z mąką, chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy posiekane orzechy, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wylewamy do tortownicy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe wyciągamy z piekarnika, studzimy.
5. Wystudzone ciasto przecinamy na 3 krążki.
6. Banany na nadzienie miksujemy w blenderze, dodajemy sok z limonek, cukier, mąkę kukurydzianą i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje (nie gotować), odstawiamy do przestudzenia.
7. Połowę masy nakładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy pozostałą masę i nakrywamy ostatnim krążkiem, ciasto wkładamy do lodówki.
8. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody (na małym ogniu) i dodajemy do ubitej śmietany, chwilę miksujemy. Śmietanę wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Inspiracja:małacukierenka


3 komentarze:

klaudia pisze...

Przepiękny tort zjadłabym taki mały kawałeczek :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie

Kasia pisze...

Ciasta z bananami są moimi ukochanymi, wspaniały zrobiłaś ten tort!

gin pisze...

O mniam, pyszny musiał być :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi