wtorek, 12 listopada 2013

Rogaliki dyniowe z nadzieniem orzechowym

Składniki:
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
- 3/4 szklanki mleka
- 70g masła
- 2 żółtka
- 3 duże łyżki puree z dyni
- 1/3 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 40g mała
- 50g cukru brązowego
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*dodatkowo
- 2 białka

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od podgrzania mleka z masłem i cukrem. Żółtka ucieramy, dodajemy puree dyniowe, mieszamy, następnie wlewamy lekko schłodzone mleko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą, mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, lśniące i nie klejące się do rąk (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki). Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2. Orzechy mielimy i mieszamy z resztą składników na nadzienie.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy trójkąty jeśli chcemy otrzymać kształt rogali, lub kwadraty, gdy kształt grzebienia. Na każdy kawałek ciasta kładziemy nadzienie orzechowe i zawijamy (jeśli chcemy otrzymać grzebienie to na jednym końcu nacinamy tworząc paski i zawijamy od strony nienaciętej). Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy na 15 min., by podrosły, na końcu smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią i ładnie wyrosną.
Inspiracja:everycakeyoubake


1 komentarze:

wenus-lifestyle pisze...

a ja wczoraj mialam ochote na rogaliki, moze dzis wieczorwm zrobie ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi