czwartek, 24 października 2013
Najlepsze ciasto na pierogi
Składniki:
- 50g miękkiego masła
- 0,5kg mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów)
- 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło, które siekamy nożem i rozcieramy palcami. Następnie wbijamy jajko i żółtka, posypujemy solą, zagniatamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, miękkie i odchodzące od rąk odstawiamy na 15 min., przykrywając ściereczką.
2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (dosyć ciężko się rozwałkowuje, ale czym ciasto cieńsze, tym lepsze). Wycinamy kółka, nakładamy dość sporo farszu, zalepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy (ważne by były miękkie, ale nie rozgotowane). Ciasto jest dla mnie idealne, łatwo się lepi, pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i nie rozlatują się, smakują doskonale z farszem na słodko jak i na słono. Ugotowane pierogi można zamrozić lub odgrzać (ugotować lub podsmażyć na patelni), gdyż smakują równie dobrze.
Inspiracja:artkulinaria
Przykładowe farsze do pierogów:
"Ze szpinakiem i serem ricotta"
- 250g ricotty
- 250g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz
Zmiażdżony czosnek podsmażamy na maślę, dodajemy delikatnie poszatkowany szpinak, solimy i smażymy aż zmięknie (jeśli puści dużo wody to go odcedzamy). Szpinak łączymy z serem ricotta i parmezanem, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
"Ruskie"
- 700g ugotowanych ziemniaków
- 300g białego sera
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- boczek
Tłuczkiem mieszamy ziemniaki z serem, dodajemy pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą cebulę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonym boczkiem, by powstały skwarki do polania gotowych pierogów, z wcześniej przygotowanym farszem ziemniaczano-serowym.
- 50g miękkiego masła
- 0,5kg mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów)
- 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło, które siekamy nożem i rozcieramy palcami. Następnie wbijamy jajko i żółtka, posypujemy solą, zagniatamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, miękkie i odchodzące od rąk odstawiamy na 15 min., przykrywając ściereczką.
2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (dosyć ciężko się rozwałkowuje, ale czym ciasto cieńsze, tym lepsze). Wycinamy kółka, nakładamy dość sporo farszu, zalepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy (ważne by były miękkie, ale nie rozgotowane). Ciasto jest dla mnie idealne, łatwo się lepi, pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i nie rozlatują się, smakują doskonale z farszem na słodko jak i na słono. Ugotowane pierogi można zamrozić lub odgrzać (ugotować lub podsmażyć na patelni), gdyż smakują równie dobrze.
Inspiracja:artkulinaria
Przykładowe farsze do pierogów:
"Ze szpinakiem i serem ricotta"
- 250g ricotty
- 250g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz
Zmiażdżony czosnek podsmażamy na maślę, dodajemy delikatnie poszatkowany szpinak, solimy i smażymy aż zmięknie (jeśli puści dużo wody to go odcedzamy). Szpinak łączymy z serem ricotta i parmezanem, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
"Ruskie"
- 700g ugotowanych ziemniaków
- 300g białego sera
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- boczek
Tłuczkiem mieszamy ziemniaki z serem, dodajemy pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą cebulę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonym boczkiem, by powstały skwarki do polania gotowych pierogów, z wcześniej przygotowanym farszem ziemniaczano-serowym.
Etykiety:
Kluski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
zawsze mam problem z ciastem - musze sprawdzic twoj sposob :)
wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Jestem baaardzo zadowolona:) zrobiłam ciasto na pierogi według przepisu i wyszły wyśmienite:) rozpływają się w ustach, polecam!
Prześlij komentarz