sobota, 26 października 2013

Aksamitna zupa dyniowa z pierożkami

Składniki:
- 1kg dyni
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- świeże oregano
- 1 op. tortellini nadziewanych serem ricotta

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy, jabłko i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy dynię, włoszczyznę, jabłko, curry i paprykę, chwilę smażymy. Później wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Gdy zmiękną garnek zestawiamy z palnika, całość miksujemy, ponownie stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy, przyprawiamy odrobiną gałki, solą i pieprzem do smaku.
3. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi pierożkami według przepisu na opakowaniu, można posypać listkami świeżego oregano.

2 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

pysznie sie prezentuje:)

flips pisze...

Zupy dyniowej w wersji z jabłkiem jeszcze nie jadłem. Brzmi intrygująco. Będzie trzeba spróbować :).

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi