poniedziałek, 28 października 2013

Risotto z cukinią i klopsikami

Składniki:
- 300g ryżu do risotto
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 30g startego parmezanu
- sól i pieprz
*na klopsiki
- 300g mielonej wieprzowiny
- 50g gotowanej szynki
-50g startego parmezanu
- 1 jajko
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- mąka do obtoczenia klopsików
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną na drobno szynkę, posiekaną pietruszkę, jajko, parmezan, sól do smaku, mieszamy, formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na złoto, gotowe ściągamy z patelni.
2. Na maślę podsmażamy posiekaną cebulę i cukinie pokrojoną na małe plasterki, dodajemy ryż, chwilę smażymy, wlewamy wino, po jego odparowaniu partiami dodajemy bulion, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie prawię miękki wrzucamy usmażone klopsiki i chwilę gotujemy. Przed podaniem mieszamy z parmezanem, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

1 komentarze:

tu-tusia pisze...

Risotto z cukinią lubię i robię, ale klopsików jeszcze nigdy do niego nie dodałam - super pomysł!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi