poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z kurczakiem w serowej odsłonie

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 op. makaronu ( użyłam makaronu Gniazda 5 zbóż firmy Lubella)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- ok. 10 dag sera gorgonzola
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeże listki oregano

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
2. Kurczaka kroimy na małe paski, przyprawiamy go solą i pieprzem, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pokrojone pomidory, natkę pietruszki, kawałki szynki parmeńskiej, chwilę smażymy.
3. Do kurczaka dodajemy odcedzony makaron, pokrojony w kostkę ser i chwilę smażymy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy świeżymy listkami oregano.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis;)
Basia

Kasia pisze...

Uwielbiam takie makarony, zapisuję przepis :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi