środa, 23 października 2013

Placuszki z dynią i mascarpone

Składniki:
- 125g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki dyni startej na tarce i odciśniętej z nadmiaru wody
- 1/3 szklanki cukru
- olej do smażenia
- miód do smarowania

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy serek z dynią, następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając wlewamy mleko. Pod koniec wsypujemy cukier.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po 2 łyżki masy na jeden placek i smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu (podczas smażenia delikatnie je przewracamy). Gotowe przekładamy na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym przekładamy na talerz i polewamy miodem.

3 komentarze:

Kasia pisze...

Placuszki o takim ślicznym kolorze muszą być pyszne :)

Justyna Bąk pisze...

wygląda pysznie:)

Noclegi Gdynia pisze...

Bardzo lubię takie przepisy, to coś dla mnie. Placuszki palce lizać, gratuluję.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi