piątek, 20 września 2013

Kokosowe naleśniki

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 130g mąki pszennej
- 200ml mleka kokosowego
- 120ml wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
*na farsz
- 250g serka śmietankowego mielonego
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder do smaku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko, pozostawiamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
2. W miseczce mieszamy ser z cukrem pudrem, połową wiórków i śmietaną. Pozostałe wiórki smażymy na suchej patelni, aż zbrązowieją. Na gotowe naleśniki nakładamy ser, składamy w kwadrat, posypujemy podsmażonymi wiórkami.

10 komentarze:

Małgorzata Margaretka pisze...

Ciekawy przepis :)Zrobię kiedyś mojej rodzinie :)
Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym: http://przepisownik.blogspot.com/2013/09/wygraj-zestaw-pysznych-produktow.html

Szybcy i głodni pisze...

Właśnie się kręcę po stronach i szukam inspiracji na coś słodkiego. I te naleśniki zdaje się, że cudnie się nadają na taką piątkową słabość :) Gratuluję pomysłu!

Turystyka Gdańsk pisze...

Kolejny rewelacyjny przepis. Ukłon dla Ciebie.

Anette pisze...

Super naleśniki :) Ja ostatnio robiłam z twarożkiem i rodzynkami, na to dałam jabłka z cynamonem i to polałam gorącą czekoladą. Też dobre wyszły:) Zrobiłaś mi smaczek na tego typu naleśniki i jutro zrobię je na obiad :) Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Jaką dodałaś śmietanę, kwaśną?

Pokochaj gotowanie pisze...

Dodałam słodką, ale z kwaśną też może być:)

Kamciss pisze...

Cudowny wyrób ;)

Anonimowy pisze...

Tak myslalam :-)

Ana pisze...

Uwielbiam smak kokosu, więc na pewno wypróbuję ten przepis. Zastanawiam się tylko, czy mleko kokosowe można zastąpi zwykłym i dorzucić do ciasta trochę wiórek kokosowych.

Pokochaj gotowanie pisze...

Tak, jak najbardziej :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi