niedziela, 22 września 2013

Deser malinowy z białą czekoladą

Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bita śmietana
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy i wkładamy do garnka, gotujemy, aż puszczą sok, dodajemy do smaku cukier, następnie mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotowujemy mieszając. Połowę masy malinowej przekładamy do miski, wkładamy do lodówki.
2. Śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy), dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Chłodzimy, aż masa trochę zgęstnieje, później wylewamy ją na maliny i wkładamy do lodówki na kilka minut. Na końcu wykładamy pozostałe maliny, chłodzimy, dekorujemy ubitą śmietaną, malinami i listkami mięty.

3 komentarze:

Turystyka Gdańsk pisze...

Świetny deser. Gratulacje.

Kasia pisze...

Cudownie wygląda!

magia-jedzenia pisze...

Uwielbiam takie desery :))) pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi