wtorek, 24 września 2013

Tarta z kurkami

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
- 60g roztopionego masła
*na farsz
- 1/2 cebuli
- 500g świeżych kurek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150g żółtego sera
- 150g kwaśnej gęstej śmietany
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3. Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone kurki, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym tymiankiem.

3 komentarze:

Kasia pisze...

Prezentuje się bardzo smakowicie :)

Karmel-itka. pisze...

wygląda obłędnie!

Justyna Bąk pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi